Istorijski
arhiv

"Timočka krajina" Zaječar

[ Home ][ O Arhivu ][ Fondovi i zbirke ][ Izdavačka delatnost ][ Izložbe ][ Dešavanja ][ Sadržaj ]
   

Dešavanja

 
 

 
   

Zaječar, 20.9.2013, - Promocija knjige STANOVNIŠTVO TIMOČKE KRAJINE I - Matične knjige rođenih naselja Veliki Izvor, Grljan,Zvezdan i Rgotina OD 1900. DO 1950. GODINE, koju su priredili dr Miodrag Velojić i Zoran Janković.

U izdanju Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ Zaječar, u petak, 20.9.2013. godine promovisana je knjiga Stanovništvo Timočke krajine I - Matične knjige rođenih naselja Veliki Izvor, Grljan, Zvezdan i Rgotina od 1900. do 1950. godine.

Ovo je prva knjiga u nizu, nastala kao plod istraživačkog rada svih zaposlenih u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ Zaječar, čiju su finalizaciju dali priređivači dr Miodrag Velojić i Zoran Janković.
Ona predstavlja početak rada na obimnoj ediciji o Stanovništvu Timočke krajine kojom će biti obuhvaćena i druga zaječarska sela.
„Stanovništvo je ogledalo prošlosti, akter sadašnjosti i nosilac budućnosti svakog geografskog prostora.“ kako kaže dr Miodrag Velojić.

Knjiga sadrži pored stručne analize i popise iz matičnih knjiga rođenih u periodu od 1900-1950. godine za gore navedena sela (ime deteta, ime jednog od roditelja, porodično ime, mesto i datum rođenja), i predstavlja osnovu za dalje istraživačke poduhvate, ali i za lakše snalaženje korisnika arhivske građe.

Matične knjige kao posebno značajan istorijski izvor sadrže podatke i dokaze koji se mogu koristiti kako za proučavanje porekla porodica, tako i za utvrđivanje verske i narodne pripadnosti, proučavanje migracija stanovništva, narodnih imena i porodičnih rodoslova. One predstavljaju i „najvažniju pisanu građu koja se odnosi na osobe, jer čine spise u kojima su sadržani dokazi za egzistenciju, identitet i porodično stanje“.U Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ danas se čuva 28 matičnih knjiga rođenih (sa 13.795 upisa) iz naselja Veliki Izvor, Grljan, Zvezdan i Rgotina za period od 1900. do 1950. godine. Njihovim proučavanjem može se pratiti prirodni priraštaj i struktura stanovništva ovih naselja, ali i svest o etničkoj i nacionalnoj pripadnosti koja je nastala kao posledica novih istorijskih, društveno-ekonomskih i političkih odnosa u prvoj polovini XX veka.

Na promociji su govorili Žika Rakić – v.d.direktora Arhiva u Zaječaru, dr Miomir Naumović – profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Nišu, pomoćnik gradonačelnika Grada Zaječara mr Dejan Krstić i priređivači, dr Miodrag Velojić i Zoran Janković. Pored sadržine i tematike ove knjige, bilo je reči i o ogromnom značaju ovog, ali i budućih izdanja.

Zbog velikog interesovanja promociji ove knjige prisustvovala je brojna publika u galeriji Arhiva, koja ovoga puta nije mogla da primi sve zainteresovane.

Ovaj projekat je ostvaren je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 
               
 

 
[ Home ][ O Arhivu ][ Fondovi i zbirke ][ Izdavačka delatnost ][ Izložbe ][ Dešavanja ][ Sadržaj ]
Istorijski arhiv "Timočka krajina"
Srbija, 19000 Zaječar, Nikole Pašića 160.
tel/fax: (+381 19) 425-490; 420-285, E-mail: arhivzaj@open.telekom.rs 
 
  Design: Infotrend