Istorijski
arhiv

"Timočka krajina" Zaječar

[ Home ][ O Arhivu ][ Fondovi i zbirke ][ Izdavačka delatnost ][ Izložbe ][ Dešavanja ][ Sadržaj ]
   

Dešavanja

 
 

 
    Zaječar, 16.5.2013,
Izložba fotokopija dokumenata i umetničkih crteža „Sto osamdeset godina oslobođenja Timočke krajine 1833 – 2013.”

Istorijski arhiv „Timočka krajina“ Zaječar priredio je 16.5.2013. godine u galeriji Arhiva izložbu fotokopija dokumenata i umetničkih crteža poznatih ličnosti koje su učestvovale u oslobođenju Timočke krajine 1833. godine.Spisi predstavljeni na izložbi su fotokopije dokumenata iz Arhiva Srbije, snimljeni i predati Arhivu u Zaječaru 1974. godine, dok su crteži ustanika originalni radovi zaječarskih umetnika.

Izložba „Sto osamdeset godina oslobođenja Timočke krajine 1833 – 2013.” organizovana je u sklopu svečanosti povodom oslobođenja Grada Zaječara i imala je za cilj da osveži sećanje na događaje i zbivanja iz istorijske prošlosti Srbije, i govori o oslobođenju od turske vlasti, stvaranju srpske države i zaokruženju srpske teritorije.
Postavku izložbe za ljubitelje kulturnih dešavanja u gradu priredili su Nadežda Pedović, arhivski savetnik i Miljan Ćirić, arhivist iz Istorijskog arhiva u Zaječaru.
O izložbi su govorili: Velibor Todorov - direktor Arhiva u Zaječaru, Nadežda Pedović, jedan od autora izložbe, i prof dr Radomir Popović, naučni saradnik Istorijskog instituta SANU, koji je i otvorio ovu izložbu.

Izložba se može razgledati do kraja maja 2013. godine.

 
               
 

 
[ Home ][ O Arhivu ][ Fondovi i zbirke ][ Izdavačka delatnost ][ Izložbe ][ Dešavanja ][ Sadržaj ]
Istorijski arhiv "Timočka krajina"
Srbija, 19000 Zaječar, Nikole Pašića 160.
tel/fax: (+381 19) 425-490; 420-285, E-mail: arhivzaj@open.telekom.rs 
 
  Design: Infotrend