Istorijski
arhiv

"Timočka krajina" Zaječar

[ Home ][ O Arhivu ][ Fondovi i zbirke ][ Izdavačka delatnost ][ Izložbe ][ Dešavanja ][ Sadržaj ]
   

Dešavanja

 
 

 
    Zaječar, 15.04.2013.
Promocija filma „Arhiv kroz vreme“ i
izložba dokumenata i fotografija „Čuvar prošlosti“,
povodom 65 godina rada Istorijskog arhiva „Timočka krajina“

U Galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru, povodom Dana Arhiva 15.4.2013. godine sa početkom u 13 časova održana je promocija filma „Arhiv kroz vreme“, koja govori o razvoju i delatnosti Istorijskog arhiva „Timočka krajina” Zaječar.


Uvodnu reč dao je Velibor Todorov, direktor Arhiva u Zaječaru


Program proslave vodila je Snežana Lazić

Nakon promocije filma u 13,30 časova otvorena je izložba dokumenata i fotografija „Čuvar prošlosti“. Njeni autori, viši arhivist Agim Januzi i bibliotekar Ivan Potić su više od 200 dokumenata i fotografija svrstali na 23 panoa, hronološki u tri celine. Prva se odnosi na period od osnivanja 1948. godine do 2008. godine, kada je obeleženo šest decenija rada. Druga celina se odnosi na preostalih pet godina (2008-2012) i treća obuhvata najstarija sačuvana dokumenta koje Arhiv poseduje, kao i publikacije koje su štampane u izdanju Arhiva.

Na otvaranju izložbe govorili su Agim. J. Januzi, jedan od autora izložbe i Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru, koji je podsetio prisutne na prošlost i neizvesnu budućnost Arhiva u neprekidnom razvoju digitalizacije i informatike.

Promociji su prisustvovale brojne zvanice, koje su uveličale 65 godina od osnivanja Arhiva u Zaječaru, među kojima dr Nebojša Marjanović, presednik opštine Boljevac, predstavnici Grada Zaječara, Knjaževca, predstavnici Arhiva iz Kraljeva, mnogih organizacija i ustanova iz našeg okruženja i prijatelji arhiva kojima se zahvaljujemo što su bili sa nama.

Na ovoj svečanosti dodeljene su zahvalnice pojedincima i organizacijama sa kojima je Arhiv u zadnjih pet godina ostvario izuzetnu poslovnu saradnju, kao i nagrade učesnicima konkursa „Arhiv, čuvar istorijskog pamćenja“.Nagrade su dobili: Dušan Pavlović, učenik VIII-2 OŠ „ Hajduk Veljko“ za prvo, Maša Stojanović iz VI-3 OŠ „ Đura Jakšić“ za drugo, i Marko Todorov iz VII- 1 OŠ „ Desanka Maksimović“ za osvojeno treće mesto.

 
               
 

 
[ Home ][ O Arhivu ][ Fondovi i zbirke ][ Izdavačka delatnost ][ Izložbe ][ Dešavanja ][ Sadržaj ]
Istorijski arhiv "Timočka krajina"
Srbija, 19000 Zaječar, Nikole Pašića 160.
tel/fax: (+381 19) 425-490; 420-285, E-mail: arhivzaj@open.telekom.rs 
 
  Design: Infotrend