Istorijski
arhiv

"Timočka krajina" Zaječar

[ Home ][ O Arhivu ][ Fondovi i zbirke ][ Izdavačka delatnost ][ Izložbe ][ Dešavanja ][ Sadržaj ]
   

Dešavanja

 
 

 
    29.03.2012.
Promocija knjige "Evropska Srbija i svet", prof. dr Slobodan Branković

U četvrtak, 29. marta, u galeriji Istorijskog arhiva „Timočka krajina” Zaječar, održana je promocija knjige „Evropska Srbija i svet”, autora prof. dr Slobodana Brankovića.
Izdavačka kuća „Naša priča plus” iz Beograda objavila je knjigu u veoma luksuznoj opremi, na više od petsto strana velikog formata, u kojoj autor obrađuje period Velike istočne krize (1875–1878), vreme kada Srbija iz islamske prelazi u evropsku civilizaciju.
Knjiga „Evropska Srbija i svet” prof. dr Slobodana Brankovića plod je višegodišnjeg naučnog istraživanja autora. Delo je zasnovano na opsežnom opusu domaćih i stranih izvora, od kojih se neki prvi put objavljuju i svedoče o sporazumevanju učesnika događaja na više od 20 jezika. Ona se bavi vremenom i temama od Hercegovačko-bosanskog ustanka do Berlinskog kongresa i dobijanja nezavisnosti Srbije. Autor otkriva kako su igre velikih sila i njihovi interesi za podelu interesnih sfera uticali na položaj Srbije. Ona donosi i isečke iz strane štampe iz kojih se vidi kako su stranci pisali o Srbima i srpskom narodu. Poseban kvalitet ove knjige predstavljaju prilozi : ilustracije - grafike iz 19. veka, karte, nepoznate fotografije, faksimili malo poznatih dokumenata, izjave stranih i domaćih intelektualaca, umetnika, pisaca...
Na promociji knjige govorili su: bibliotekar Ivan Potić - predstavnik Istorijskog arhiva „Timočka krajina“, Stanka Janković Pivljanin - predstavnik izdavačke kuće „Naša priča plus” iz Beograda i autor prof. dr Slobodan Branković - profesor na Fakultetu za kulturu i medije na Megatrend univerzitetu. Promociji su prisustvovale brojne zvanice iz društvenog i kulturnog života Grada.

 
   

 

 
       
   
   


 
               
 

 
[ Home ][ O Arhivu ][ Fondovi i zbirke ][ Izdavačka delatnost ][ Izložbe ][ Dešavanja ][ Sadržaj ]
Istorijski arhiv "Timočka krajina"
Srbija, 19000 Zaječar, Nikole Pašića 160.
tel/fax: (+381 19) 425-490; 420-285, E-mail: arhivzaj@open.telekom.rs 
 
  Design: Infotrend