Istorijski
arhiv

"Timočka krajina" Zaječar

[ Home ][ O Arhivu ][ Fondovi i zbirke ][ Izdavačka delatnost ][ Izložbe ][ Dešavanja ][ Sadržaj ]
   

Dešavanja

 
 

 
    20.05.2010.
Izložba "25 godina festivala mladih pesnika"
 
   


U Galeriji Istorijskog arhiva "Timočka krajina" u Zaječaru 20. maja 2010. godine otvorena je izložba pod nazivom - "25 godina festivala mladih pesnika".
U organizaciji centra za kulturu Grada Zaječara izložbu je priredio Istorijski arhiv u Zaječaru. Autori izložbe Ivan Potić i Januzi Agim prikazali su na 16 panoa razvoj ovog festivala, kroz niz fotokopija članaka, originalnih fotografija i plakata.
U svoje tri inkarnacije, promenjenog imena, donekle i koncepcije, pesnički Festival u Zaječaru navršava 25 godina postojanja.
Mladomajci pamte 1969. godinu, a mi je oživljavamo kroz reč i sliku dalekih socijalističkih vremena, kada je bratstvo i jedinstvo bilo parola kroz koju je trebalo provući nekakvu zgodnu rimu, obaveznu protkanu patriotizmom i verom u zdrave temelje naše domovine do današnjih dana.
Pesnički festival je postepeno izgrađivao svoju reputaciju i ime strogom selekcijom mladih autora, ali i predstavljanjem pesnika visoko vrednovanog opusa, koji uživaju bespogovorni autoritet (Ivan V.Lalić, Borislav Radović, Milutin Petrović, Duško Novaković...) Svoju afirmaciju su upravo ovde stekli Petar Miloradović, Ana Ristović, Nenad Jovanović, Srđan V. Tešin, Jelena Marković...
O izložbi su govorili v.d. direktora Arhiva u Zaječaru Velibor Todorov, direktor Centra za kulturu Perislav Ducić, Ivan Potić, jedan od autora izložbe i Miloš Petković, jedan od organizatora ovog festivala, koji je i otvorio izložbu.

 
   

 

 


 

   
 
               
 

 
[ Home ][ O Arhivu ][ Fondovi i zbirke ][ Izdavačka delatnost ][ Izložbe ][ Dešavanja ][ Sadržaj ]
Istorijski arhiv "Timočka krajina"
Srbija, 19000 Zaječar, Nikole Pašića 160.
tel/fax: (+381 19) 425-490; 420-285, E-mail: arhivzaj@open.telekom.rs 
 
  Design: Infotrend